vineri, 24 ianuarie 2014

Debut în almanah - Dan Silviu Turculeț

Născut la Bucureşti (1956), absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Dan Silviu Turculeţ, este un caz de debut invers (!)

Toată lumea (caricaturiştilor) publică mai întîi şi abia apoi participă la expoziţiile din ţară şi străinătate.
Ignorînd (fără nici o intenţie, ci doar fiindcă aşa a fost să fie) aceste „reguli”, cel ce-şi semnează desenele „Silviu” a debutat în 1984, într-o expoziţie (Tg. Mureş), prezenţa sa fiind remarcată prin acordarea premiului III. Încurajat probabil de acest prim succes, participă în acelaşi an la expoziţiile de la Galaţi şi Bistriţa, mai „prinde” două premii — la Bistriţa... iar premiul III.
Nu descurajează, şi bine face, căci urmează anul 1985 în cursul căruia mai participă la două expoziţii: Brăila şi Costineşti. La cea din urmă lucrările sale, de departe cele mai bune, au fost premiate cu premiul I acordat de Uniunea Artiştilor Plastici şi premiul revistei Flacăra.
De un calm ce l-ar putea scoate din sărite şi pe un englez sadea, cînd l-am întrebat cum de-a ajuns de la design la caricatură, mi-a mărturisit: „Din ambiţie!” Are stofă de umorist: cîţi n-au ambiţie, calitate care însă nu le-a adus şi premii de la primele lucrări!
De fapt, Dan Silviu Turculeţ avea „microbul” fără să ştie — era cu siguranţă de mult „contaminat”, iar cînd a aflat şi el era prea tîrziu... luase deja cîteva premii. După ce-am avut prilejul să-i văd multe desene, nu mai am dubii: e condamnat să fie caricaturist şi sper pentru el şi pentru noi toţi că boala e „incurabilă”. Aşa că, D.S.T., îţi urez să nu fii „sănătos”!
ANTON DRAGOȘ

Almanahul Flacăra 1986




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu